Cursussen.

Mandalatekenen.

Een mandala is ,heel kort samengevat, een tekening in een cirkel. Dit kan een tekening zijn van verf potlood, pastelkrijt  of ander materiaal. Het woord mandala is Sanskriet en het betekent cirkel , maar ook bewustzijn.Het is zeker al heel oud , zeker 1000 jaar en komt uit India.  Het is een manier om stil te worden en in die stilte je bewust te worden van jeZelf.
Het is geen prestatie gericht tekenen.
Bij het mandalatekenen worden steeds wisselende onderwerpen gebruikt .Oerthema's als   Golven, stromen , spiralen, spiegelen, extreme-vormprincipes. Maar het kan ook een vrij gekozen thema zijn als De 4 jaargetijden , Stilte, Vriendschap,Macht, moed . Er zijn zoveel mogelijkheden. Daarnaast kijken we ook naar de tekentaal. Het getekende laat iets zien van jezelf.
De bedoeling is spelenderwijs te werken, daarbij zal de bereidheid tot de eigen idee├źn en fantasie├źn gestimuleerd worden . 
De betekenis van kleuren en kleurtechnieken worden behandeld en behalve kleurpotlood wordt er ook met andere materialen gebruikt. Zoals ecoline, pastelkrijt en waskrijtjes, acrylverf e.d .
De les wordt gegeven in groepjes van max. 6 personen.
Het is altijd mogelijk, vrijblijvend in overleg een les mee te doen en te ervaren of het iets voor u is.

De tekenschool kent twee periodes namelik van september tot de kerstvakantie
 en de periode van half januari tot half mei. 

Elke cursus bestaat uit 6 of 7 lessen, een keer per twee weken.

Bij voldoende belangstelling is er ook een cursus voor kinderen vanaf 10 jaar.


Cursus Numerologie en geboortemandala

Numerolgie is ook een onderdeel die we gebruiken bij het mandalatekenen. Met name geboortemandala's,  maar je kunt ook voor andere bijzonder dagen of namen een mandala maken. Numerologie is de leer der getallen.Het maakt heel veel uit of je een mandala in vieren deelt of in 5,6 of 7.Elk heeft zijn specifieke trilling.


Cursus Zentangle/ doodlen


Wat is Zentangle?

Zentangle is een manier van tekenen waarbij prachtige beelden ontstaan door repeterende patronen. Lijn voor lijn bouw je het patroon op en zo ontstaan er op het oog ingewikkelde creaties.Het is leuk en eenvoudig om te doen.En voor bijna iedereen te doen, jong en oud!Misschien heb je het zelfs al eens gedaan , maar dan gedachteloos, terwijl;je zat te telefoneren te vergaderen in je agenda tijdens de les.
Het verbetert namelijk de concentratie en de creativiteit.
Het hoeft niet echt wat te worden!
Zentangle kun je ook uitstekend gebruiken bij scrapbooking. Of gewoon om kaartjes te versieren. Het is makkelijk om te leren . Je hebt er weinig materiaal voor nodig ( kaartjes van 10x10 cm en een fijnschrijver)en het kost net zoveel tijd als je zelf wilt nemen. In een kwartiertje heb je zo’n kaartje af! Je kunt natuurlijk ook grotere werkstukken maken en andere materialen gebruiken, zoals dikke viltstiften of kleurpotloden, gelpennen e.d.
In de les wordt elk patroontje voorgedaan en geoefend. Aan het eind van de les maak je zelf een combinatie ervan.


een aantal patronen gecombineerd.
Elk blaadje heeft een ander patroon.

Drie patronen gecombineerd met stempel.
Dit zijn twee patroontjes.
De lessen worden gegeven op dinsdagavond van  half 8 tot half 10
Meer info nodig? Kijk dan even bij data  en prijzen.


Workshop Art-journaling, mixed media,


Wat houd dat nou in? Art-journaling. Ik heb lang gezocht naar een goede vertaling ervan, maar het is moeilijk dit in een paar woorden te vatten.Dagboek schrijven kennen we wel en daaruit is het eigenlijk ontstaan. Er was behoefte aan om je niet alleen in woord maar ook in beeld uit te drukken!Aanvankelijk begonnen de dagboekschrijvers( ook ervaren tekenaars )zelf plaatjes bij de tekst te tekenen. De niet-tekenaars daarentegen knipten plaatjes of foto’s uit tijdschriften en plakten die erbij ,soms met een tekst die ze ergens gelezen hadden en goed weergaf wat op dat moment belangrijk was! Weer een stapje verder ging men naar andere materialen uit kijken, soms afval materiaal zoals; treinkaartjes, bonnetjes, bierviltjes, cadeaupapier, lint, netjes van sinaasappels, restjes wol en kralen, noem maar op! De tekenaars begonnen met pastelkrijt en aquarelverf te experimenteren als ondergrond. Vervolgens begonnen de schilders gesso en acrylverf toe te passen en de scrappers begonnen plaatjes te scheuren en deze op verschillende manieren over elkaar heen te plakken en met stiften en gelpennen te versieren.De stempelaars , bedachten dat je ook best een achtergrond met stempelafdrukken kon maken. Vaardige naaisters gebruikten textiel erbij. En zo is er een mix ontstaan van allerlei technieken.

 Er zijn geen regels; wat een bevrijding! Alles kan en mag...In deze workshops gaan we aan de slag met veel materialen en technieken. Zodat je zelf kunt bekijken wat bij jou past en ervaring mee op te doen.Aan bod komen o.a ;Stempelen met verschillende materialen; Blockprinten; Luikjes, deurtjes, vensters; Vlechten van papier die je zelf gemaakt hebt met acrylverf; Letters en alfabetten; sjabloneren

Voor elk workshop kiezen we dan een ander thema, dat kan  een woord zijn maar ook iets als' je favoriete moment van de week'.