8.1.10

Welke soort mandala's zijn er?Hier volgt een opsomming van een aantal (verschillende soorten) mandala's die er mogelijk zijn.
Intuitieve mandala's; Luisteren naar wat er wil komen.Het laten vloeien van kleur in de cirkel, waardoor een taal ontstaat van licht /donker en warm /koel, structuur/ structuurloosheid, waarbij de eigen associatiezich volop kan ontplooien.
Persoonlijke mandala; projectie van de eigen gevoels/ en droomwereld in de cirkel.
Roset mandala's; We herkennen ze vooral in rosetvensters van kerken en kathedralen, het leren sturen is de kracht van deze mandala
Energiemandala's;wordt gebruikt voor vrijmaking van te vaste patronen en vooroordelen.Deze mandala's lijken op planetenbewegingen rond de zon.
Geometrische mandala's; deze wordt met passer en lineaal gemaakt. De verdeling in de cirkel kan 3,4,5,6 etc tot 9 zijn en deze verdeling bepaald het ritme van de mandala!
Labyrintmandala's; het ontwerpen van een labyrint is een manier om kontact te maken met jou centrum. Er is geduld, uithoudingsvermogen en techniek voor nodig.
Heelbeeldmandala's; Dit zijn mandala's die gemaakt worden a.h.v.een thema, waarbij de verschillende aspecten uitgedieptworden en schematisch in de mandala getekend worden, waardoor er een vol-led-ig beeld ontstaat.
spiraalmandala's; De basis is een spiraal die in en /of uit wikkeld. OP deze ingaandeweg kunnen zich symbolen aanbieden die als ontwikkelingsweg gelezen kunnen worden.
Ritmisch/dynamische mandala; waarbij een relatie gelegd wordt met bv. muziek, maar ook met ritmes in de spreektaal.